Mergi la conţinutul principal

Cricova

Cricova

“Orasul stropilor de soare” - Cricova

Orasul este situat la 11 km de Chisinau si este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Republicii Moldova. Este usor de inteles de ce: Cricova are cele mai mari beciuri din lume, cu o lungime totala a galeriilor ce depaseste 80 km, cu o temperatura constanta de aproximativ 12 grade Celsius si o umiditate de aproape 100%. Aici se pastreaza peste 30 milioane de litri de vinuri de marca. Beciurile arata ca un adevarat oras: cu strazi pe care te poti deplasa cu autobuzul (peste 70 de strazi principale: Feteasca, Sauvignon, Cabernet etc.), sali de degustare, depozite etc.

Pachete de degustare pentru excursii in Complexul Subteran Cricova.

Beciurile Cricova adăpostesc o remarcabilă colecție de vinuri. Aici, ca într-o gestație interioară, s-a colectat o puzderie de vinuri istorice, vinuri cu personalitate, precum se adună o mulțime de informații într-o bancă de date în scop științific sau pentru a fi experimentate, descifrate, savurate de experți în materie.

„Aici s-a conservat istoria de o jumătate de secol a tunelului, gloria și mândria subteranei, Utilul, Plăcutul și Umanul, dimpreună…”

Exponate unicale, precum sunt “Ierusalim de Pasti”, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902), împreună cu încă 158 de marci din Burgundia, Moselle, Tokaji, Rhein…, formează tezaurul prețios atât al Combinatului, cât și al Republicii Moldova.

„ Ai senzația că te afli pe o placă turnantă sau într-un spațiu circular închis, cu nenumărate separeuri, cotloane, firide, săli miraculoase de diferite stiluri și gusturi. Lipsește doar bagheta magică pentru a scoate în arena taurii focoși, metamorfozați în lichide. Imaginați-vă o coridă în care apar pe ring nu patrupezi încornorați, ci butelci de cele mai felurite configurații, la fel de vivace ca și vinul taurin din ele. De după paravan apare Toreadorul care pastoreste aceste fiinte personificate ce se nasc, traiesc și mor ca orice organism viu…”(Vlad Vlas, Împărăția subterană a vinului).

Vinoteca din Cricova își are începuturile în anul 1954. Astfel, conform ordinului Direcției de gestionare a fabricilor de vinuri din 18 august 1954, a demarat construcția unei secții speciale cu rafturi pentru vinurile de colecție, suplinite de curând cu numeroase mostre de vin colectate din întreaga lume.

De la finele anului 1967 colecția din subsolurile de la Cricova obține titlul de “Colecție Republicană”, dispunând la acel moment de 465 mărci de vinuri, coniacuri și licori, produse atât în țară, cât și peste hotare. Printre acestea se numărau și trofeele Razboiului II Mondial: vinurile din colecția excelentă a lui Gherman Göring. Acest „nazi nr.2”, succesorul oficial al lui Hitler, călău și criminal de război, avea slăbiciune vădită atât pentru femeile frumoase și capodoperele de artă, cât și pentru vinurile de elită. O jumătate din colecția lui a fost transmisă vinificatorilor din Crimeea, alta a fost adusă la Cricova. Din ea fac parte vinurile excepționale de Moselle, de Rhein, de Bourgogne și alte vinuri, datate cu prima jumătate a sec.XX.

Mai târziu, pe lângă secțiile de vinuri de marcă și spumante, a fost creată o secție care întrunea sala de degustare și încă o secție specială. Sarcina principală a acestei din urmă a fost la început asigurarea sălii de degustare cu un sortiment de vin de o calitate înaltă, selecția celor mai bune mostre, îmbutelierea vinului și expedierea lui la diferite expoziții, iarmaroace, concursuri și degustații, precum și expedierea lui la comanda celor mai înalte instanțe de conducere a țării.

La momentul actual Colecția este formată din circa 1,3 mln. de sticle. Este greu de a numi o cifră concretă care ar corespunde prețului ei real. Semnificația istorică exclusivă a Vinotecii, de altfel ca și în cazul majorității operelor de artă sau artefactelor arheologice, creează și ea anumite dificultăți cu privire la procesul de evaluare.

Colecția este completată cu noi mostre atât prin schimburi cu alte colecții de vinuri, cât și prin achiziționări făcute peste hotare, precum și din contul vinurilor de elită făcute cadou Combinatului. De altfel, această colecție nu este adunată și păstrată cu grijă doar cu scopul de a concentra într-un singur loc mostre de vin cât mai unicale. În baza lor se însușesc tainele altor vinificatori, buchetul, retetele – într-un cuvânt calitățile și proprietățile vinurilor.

Totuși, mândria Vinotecii o constituie în primul rând vinurile de marca „Cricova”, care, la rândul său, au dus la formarea unei alte colecții – a celei de medalii și diplome care le-au fost decernate la diverse concursuri și festivaluri internaționale. Vinurile vechi si prețioase ale Colecției sunt, desigur, o sursă inepuizabilă de inspirație pentru maeștrii artei vinicole de la Cricova și servesc drept etalon de calitate și gust pentru „operele” create în prezent.

Formula succesului Cricova își are rădăcinile nu atât în încrederea în sine, cât, mai degrabă, în voința dintotdeauna de a îmbrățișa perfecțiunea: „Avem la ce tinde și o facem cu inspirație! ”.

Salut! Noi suntem Ariel Holiday, o echipa tanara si ambitioasa care te ajuta in alegerea celor mai bune vacante. Daca esti in cautarea unei destinatii de vis pentru a-ti petrece concediul, ai ajuns unde trebuie..de aici incepe vacanta ta perfecta!

arielholiday

Ariel Holiday - licenta de turism

Ariel Holiday - Polita de asigurare